Perbezaan Antara Stokis Dan Ejen

Perbezaan antara Stokis dan Ejen?

j

editor

}

18 Mar, 2021

Ejen dan Stokis

Didalam industri ejen dan stokis, penggiat industri ini disusunkan mengikut tahap komitmen melaksanakan bisnes dan kesediaan untuk mengeluarkan modal. Sekarang, bersama-sama dengan Ejen2u, kita fahami takrif dan makna ringkas stokis dan ejen. Kemudian, kita akan perhatikan perbezaan diantara kedua-duanya.

Stokis berasal dari kata akar stok. Stokis adalah seorang usahawan yang ingin menjualkan produk-produk syarikat orang lain dalam amaun yang besar yang disebut sebagai stok produk. Lazimnya stok produk ini disimpan di rumah stokis pada satu ruangan khas seperti bilik setor. Modal yang dikeluarkan oleh seseorang stokis lazimnya besar, digunakan untuk membeli stok produk yang banyak  demi memenuhi permintaan pelanggan dan juga ejen-ejen jualan yang bernaung dibawah pasukan stokis. Stokis adakalanya membekalkan lebihan produk didalam stok simpanannya untuk diniagakan oleh ejen-ejennya. Stokis bertanggungjawab dalam menjaga bilangan stok tersimpan, sentiasa memantau bilangan produk-produk yang terjual, memastikan ejen-ejen didalam pasukannya tidak terputus bekalan produk untuk dijual.

Stokis selalu berhubung dengan bahagian sales dan juga logistik syarikat, membuat penempahan penambahan stok baharu dan melaporkan jika terdapat sebarang kerosakan produk sewaktu menerima produk dari pihak syarikat. Stokis juga menyampaikan segala bentuk pemakluman baharu daripada syarikat kepada ejen-ejen untuk memastikan ejen-ejen melaksanakan jualan dengan cara yang betul, tidak terjerumus dengan gejala bisnes yang tidak sihat seperti permainan buang harga di marketplace!

Ejen pula adalah seorang usahawan yang menjualkan produk-produk syarikat orang lain dalam amaun yang kecil, lazimnya seseorang ejen akan mengambil bekalan produk daripada stokis yang menaunginya. Lazimnya produk-produk yang dipegang oleh ejen tersimpan diruangan kecil di rumah ejen ataupun didalam kenderaannya, sedia untuk menjualkan produk tersebut apabila terjumpa klien yang berpotensi. Modal yang dikeluarkan oleh seseorang ejen ini lazimnya kecil, ditempah dari stokis yang memegang stok yang banyak, kerap bertandang ke premis stokis untuk mengambil bekalan produk dan dijualkan secara terus kepada klien.

Ejen bertanggungjawab untuk menjualkan produk kepada klien dengan harga yang telah ditetapkan oleh syarikat, seiring dengan terma dan syarat yang ditempa oleh syarikat . Ejen-ejen boleh meniagakan produk mereka dengan menjualkannya dengan harga yang lebih tinggi, dan tidak boleh menjualkan produk dengan harga yang lebih rendah dari harga paras lantai yang syarikat tetapkan. Ejen menerima segala pemakluman syarikat daripada stokis yang menaunginya. Ejen-ejen wajib hadiri latihan usahawan yang stokis mereka dan juga syarikat anjurkan, agar mereka terisi dengan ilmu dan skill penjualan yang betul.

Dari dua perenggan diatas, dapatlah kita lihat dan kenalpasti perbezaan antara stokis dan ejen. Stokis modalnya besar. Ejen modalnya kecil. Stokis menyimpan stok produk yang banyak. Ejen menyimpan bilangan produk yang kecil. Sesetengah stokis mempunyai premis perniagaan, ejen tidak perlu premis perniagaan. Stokis adalah pemimpin pasukan ejen. Ejen adalah pengikut setia stokis yang taat. Stokis lazimnya memberi latihan usahawan kepada ejen. Ejen menerima ilmu dari stokis dan mengaplikasikan ilmu bisnes untuk memudahkan dirinya melaksanakan jualan.

Inilah sedikit sebanyak, takrif, makna dan perbezaan asasi antara stokis dan ejen.

Ketahui kenapa anda perlu menjadi seorang ejen di sini!!

Ejen2u,
“Sama-Sama Naik”

Saffian Mahmud,
Coach Sistem Ejen,
Co-founder Ejen2u,
Co-founder Ejen Lejen.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN
Open chat
Hi! Perlukan bantuan? Hubungi kami sekarang!